Erre figyeljen ablakvásárlás előtt

DÁTUM

Sok információ kering az interneten az ablak, ajtó kiválasztásáról, gyakran egymásnak ellentmondó adatokba is ütközhetünk. Íme, 5 jó tanács, amelyet érdemes betartani, amikor kiválasztjuk az otthonunk nyílászáróit.

1. tanács: a nyílászáró hosszú távú befektetés

Jó tanács, hogy a választásnál ne az ár döntsön. Természetesen ez is fontos tényező, de nem lehet az elsődleges szempont. Gondoljon arra, hogy egy jól szigetelő ablak esetében mennyit spórolhat a fűtésen, vagy hogy egy jól hangszigetelő ablak mellett milyen csend és nyugalom van, és máris beláthatja, hogy a nyílászáró esetében a minőség sokkal fontosabb, mint az ár.

2. tanács: a nyílászáró anyagát az igényei szerint válassza

Műanyag vagy faablak? Érdemes előre tisztázni, hogy mindkét anyag mellett szólnak előnyök és mindkettőnek vannak hátrányai is, ezért ajánlott átgondolni, hogy mi a saját igényünk.

A műanyag ablak talán legjelentősebb előnye a könnyű karbantarthatóság, tisztíthatóság. Valódi hátránya az esztétika: egy műanyag ablak sosem fogja ugyanazt a hatást, szépségérzetet kelteni, mint egy faablak.

A fa nyílászárók előnye még a laikus, de igényes vásárlónak is szembetűnő. Természetes anyagok között sokkal jobb lakni, a fa mintázata, erezete ráadásul egyediséget kölcsönöz az ablakoknak és ajtóknak. A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért a jó minőségű fa esetében az ablak vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képessége nem romlik. A faablakok kezelése, ápolása sem okozhat extra gondot annak, aki különben is figyel az igényesen berendezett otthona állapotára. A fa nyílászárók talán egyetlen valódi hátránya a műanyaggal szemben az ár, amely természetesen érthető, hiszen egy faablak sokkal többet nyújt, és azt is érdemes figyelembe venni, hogy hosszú távon az árkülönbség szinte elsikkad.

OLVASSON MÉG A TÉMÁBAN >>> Alumínium, fa- vagy műanyag ablak: melyiket válassza az otthonába?

3. tanács: figyelje, mire jár a garancia az ablakvásárlásnál

Legyen körültekintő a garancia kérdésében, pontosan tudakolja meg, hogy az ablak melyik részére mekkora felelősséget vállal a gyártó. Az a legjobb, ha a garancia vonatkozik a vasaltokra is, és arra is, hogy az üvegfelületek közé szorított kripton vagy argon gáz nem fog elszivárogni néhány év alatt. Mert ha ezekre nem kapunk garanciát, az is megeshet, hogy hiába költünk meglehetősen nagy összeget a nyílászárokra, pár éven belül ismét a zsebünkbe nyúlhatunk a javítások miatt.

4. tanács: apróság, de fontos: a vasalat

A nyílászárók vasalata van a legtöbb igénybevételnek kitéve az évek során. Ezért mindenképpen jó minőségűt válasszunk, ebben a kérdésben ne tegyünk kompromisszumot. A vasalat gondoskodik az ablak és az ajtó megfelelő záródásáról, ezen múlhat az otthonunk és az értékeink biztonsága is!

5. tanács: a nyílászáró beépítésén múlhat miden

Hiába választotta ki a legjobb minőségű nyílászárót, ha a beépítésnél hibákat ejtenek. Olyan gyártót, kereskedőt keressen, aki vállalja a kiszállítást, és az árajánlatába beleírja a beépítés költségét is. Ha betartja ezeket a szempontokat, biztos lehet abban, hogy az Ön számára legideálisabb ablakot és ajtót fogja megtalálni. Ha szeretne még 3 extra tippet az ablakvásárláshoz >>> kattintson ide!