Milyen alapanyagú faablakot válasszunk Magyarországon?

DÁTUM

A fa sok évszázada az ablakgyártás meghatározó alapanyaga, köszönhetően utánozhatatlan megjelenésének és végtelen sokoldalúságának. A számításba vehető, több mint 600 fafaj nagy szórást mutat minőségben és ár-érték arányban, lássuk, mit ajánlanak a szakemberek!

Európa-szerte egyre többféle egzóta fafaj alkalmazása tapasztalható általában a faiparban, ezen belül az ablakgyártásban is. Számuk növekedésében valószínűleg az is közrejátszott, hogy az egzóták között leggyakrabban alkalmazott meranti ellátottsága néha ingadozik, ezért számos „helyettesítő fafaj” próbál piacot hódítani.

Egyre nagyobb az érdeklődés a Brazíliából FSC tanúsítvánnyal érkező eukaliptuszok, valamint a spanyolországi Galíciából származó, szintén FSC tanúsított Eucalyptus globulus iránt.

A szakmai körökben galíciai tölgynek nevezett fafaj kiállta a ragasztott ablakkeretek számára előírt szigorú vizsgát, és felkerült a RAL minőségi tanúsítvánnyal biztosított ablakokhoz használható fafajták listájára. A globulus anyaga időjárási viszontagságokkal szemben jól ellenáll, vízfelvétele csekély.

A Red grandis kiváló tulajdonságokkal bír mind a megmunkálhatóság, mind a hőszigetelés terén, és tanúsítvánnyal érkezik (FSC, PEFC). Ezen kívül a teak, light meranti, a gerutu, a bitangor és a kasai fafajok jöhetnek még számításba ablakfaként.

Természetesen az alkalmazott faanyag jó minősége önmagában még nem jelenti azt, hogy a belőle gyártott ablak is egyértelműen jó minőségű lesz, és minden előírásnak megfelel.

A hibakiejtés, hossztoldás, ragasztás, mind-mind meghatározzák a készülő ablakok tulajdonságait, és külön előírások is vonatkoznak rájuk. Emellett sok-sok tényező befolyásolja a kész ablak tulajdonságait, a konstrukciótól a gyártási technológián át a felületkezelésig, számos idevonatkozó előírással és szabvánnyal.

Magyarországon a változatos környezeti viszonyok a faablak külső oldalát (időjárásnak kitett oldalát) erősen igénybe veszik. A magas napsütési mennyiség a fában kötött gyantákat oldja.

Tapasztalatok alapján az egyik legjobb választás a magyarországi éghajlathoz a Red Grandis (vörös eukaliptusz), ugyanis ennek a fafajnak a legjobb a hőszigetelési tényezője és a felületkezelés utáni tartóssága.

(Forrás)