Modern elvárások és kilátások a faablakok piacán

DÁTUM

Mi jellemzi a faablakok világát a 2020-as évek elején, milyen igényeknek kell megfelelniük a gyártóknak, és mi a legnagyobb sláger az építkezők, felújítók körében? Mi jellemzi a magyar gyártókat, hol helyezkednek el az európai palettán? Minderre választ adunk a cikkünkben.

Meddig lehet növelni az ablakok keresztmetszeteit, milyen új utakat keresnek a fejlesztők?

A mai ablakok keresztmetszeti profilját a szerszámgyártók határozzák meg fejlesztéseikkel. Ezért az ő felelősségük, hogy a hőtechnikának, a dizájnnak és a mai elvárásoknak megfelelő esztétikus, időtálló ablakot tervezzenek, és felhívják a gyártók figyelmét a piaci követelményekre.

Ugyanis az igények változnak. Régebben 68 mm-es vastagságú faablak-keresztmetszetek voltak 24 mm-es üvegfalccal, kétrétegű üveggel, ami ma már korszerűtlennek és ezért szinte eladhatatlannak számít.

A mai követelmény a 90–92–106 mm-es favastagság, amely 50–56–62–68 mm vastag 3 rétegű üveggel párosul. Tehát most már az üveg vastagsága lehet akár 68 mm, míg régebben az egész ablakkeresztmetszet volt ennyi!

Ezek a nagy és nehéz üvegfelületek az ablak szerkezeti kialakítására is nagy terhet gyakorolnak. Gondolunk itt a sarokkötéstől kezdve a szárnyba ragasztott üvegen, a vasalaton át a megmunkáláson keresztül a felületkezelésig, mind-mind változást hoz a nyílászáróipar beszállítóinak és a gyártóknak egyaránt.

A piacon most prémium kategóriás nyílászárókra van szükség, és abból is az alu-fa kialakítású, szintben záródó kivitel a sláger. Az üveget kívülről az aluprofil, belülről a fa fogja közre, üvegléc nélkül, úgy, hogy a szárny a tokban egy síkban záródik, kívül és belül.

Mennyire lehet kitapintani az európai trendeket a hazai piacon? Van-e egyáltalán különbség egy német gyártó termékei és a hazai prémium termékek között?

Lehet, hogy sokak számára meglepő, de a szakemberek szerint Európában az ablakgyártás képzeletbeli dobogójának tetején az ausztriai és a magyar gyártók állnak, ugyanis ezekben az országokban tekintenek „bútordarabként” az ablakra.

Európa nagy részén az ablak a ház egy építészeti komponenseként van pozícionálva. Az a fajta minőség, felület-előkészítés, majd felületkezelés, amit idehaza a prémiumgyártók képviselnek, a legtöbb országban nincs jelen.

Itthon érződik az erős ausztriai hatás, de a hazai gyártók tudása és technológiai háttere is kiemelkedő. Minden típusú ablaknak helye van a piacon, ez egyrészt épülettípus, másrészt minőség függvénye. Magyarán egy ipari épület vagy egy gazdasági melléképület más szerkezetet és kivitelezési nívót igényel, mint egy prémiumkategóriás családi ház. Ezt a szerkezet és a kivitel kiválasztásakor mérlegelni kell.

(Forrás)