Ablakválasztás okosan: nem csak az ablakkeret fontos, hanem az üveg is

DÁTUM

Ha már eldöntötte, hogy milyen ablakkeretet szeretne az otthonába, fordítson egy kis figyelmet az ablaküvegre is! Ugyanis egy rossz minőségű ablaküveg elronthatja az új ablak felett érzett örömünket. Íme, 3 jó tanács, amit érdemes megfogadni az ablakválasztás előtt. 

Hány réteg üveg legyen a keretben?

Az egyrétegű üveg a legritkább esetben jó hő- és hangszigetelő, de ilyennel már nem is igazán találkozhatunk, ezeket szokták manapság lecserélni két- illetve háromrétegű üvegekre.

A kétrétegű üveg már jóval hatékonyabban tartja kint a zajt és a hideget is, ez fokozottan igaz, ha több rétegről beszélünk. Az ablaküvegek gyártása során speciális távtartókat alkalmaznak a rétegek között, amelyek meggátolják a párásodást. Ezeknek a léceknek a belsejében páraszűrő szemcsék találhatók, az üvegszerkezetet pedig peremtömítő réteg zárja körbe.

Low-E: lágyfém bevonat

Egy vékony lágyfém bevonat az üvegen tovább javítja az ablakok hőszigetelőképességét. Ha az ablak tájékoztatóján találkozik a Low-E kifejezéssel, az azt jelenti, hogy az ablak valóban tartalmaz lágyfém bevonatot. 

Mi van az üvegrétegek között?

Nemesgázok: legtöbbször kripton vagy argon. Ezek ugyanis a levegőnél is jobb szigetelők.

Így változtatja meg ablaka szigetelését az imént felsorolt 3 dolog:

A hőáteresztő képességet nagyban befolyásolja, hogy milyen technológiával készül egy ablak.

Ha például a két vagy 3 réteg üveg között levegő helyett argon gáz van, 1,4 W/m2K-ról 1,1 W/m2K -ra javulhat ez az érték. És minél kisebb az u érték, annál jobb hőszigetelő az ablakunk. Egy átlagos kétrétegű üveg hővezetési tényezője 1,0 W/m2K, a háromrétegű üvegszerkezeté viszont 0,5 W/m2K, vagyis 50%-kal jobb hőszigetelő felület.

Minél több rétegű az üveg, annál jobb a hőszigetelési tulajdonság, vagyis annál kevesebb esélye van a párának kicsapódni az üvegen.

+1 szempont: a fényáteresztő képesség

Egy átlagos, kétrétegű ablak megközelítőleg a fény 86%-át engedi át, míg egy háromrétegű ablaküveg csak a 68%-át. Ezt is érdemes figyelembe venni az ablakválasztás során.

Természetesen minél több a réteg az ablaküvegben, annál nagyobb a súlya az ablaknak, ezzel is számolni kell, arról nem beszélve, hogy az ablak ára is növekszik a rétegek számának emelkedésével.