Az idei faablaktrendek, és mikor újítsuk fel az ablakkereteinket?

DÁTUM

Az egyes előrejelzések szerint a környezettudatos anyagok használata az elkövetkezendő években kulcsfontosságú lesz. Olvasson tovább, hogy az új trendek mellett megismerje azt is, hogy mikor érdemes felújítania a fa ablakkereteit.

A fenntartható belsőépítészeti trendek

A fából készült anyagok felhasználása mellett további hangsúlyt kap a felelős gyártás, valamint a bútorok újrafelhasználása és újrahasznosítása. Elmondhatjuk, hogy 2024-ben továbbra is divat a tudatosabb vásárlás.

A klasszikus fatokos ablakok

Ha tetszik az ötlet, hogy természetes, fenntartható életstílust adjon otthonának, ne feledkezzen meg a fenntartható lakberendezési termékek széles kínálatáról, továbbá a válogatott, különféle autentikus faerezet-hatású bevonatokról.

A biológiailag lebomló és a levegőből származó CO2-t felszívni képes klasszikus faablakok és -ajtók nyújtják a legfenntarthatóbb megoldást. Mindezek mellett a legtöbb műanyag ablak és ajtó akár 10-szer is újrahasznosítható minőségromlás nélkül, azonban nem környezetbarát.

A nyugodt tónusok és a vidám árnyalatok határozzák meg a 2023-as év színeit

Míg az előző években a középpontban a meleg, ám semleges színek álltak, addig 2024 inkább a kék békés árnyalatairól, valamint a természetes jóság által ihletett, energizáló színblokkokról szól. Gondoljon a vidám, természetes árnyalatokra, melyek élénkítenek, de jellemzően nem dominálnak. A fenntartható belsőépítészeti trendekkel kéz a kézben haladva az idei és a jövő év divatos színpalettái például a következők:

Az egymáshoz illő zöld színű ablakok és ajtók választása mindig is népszerű volt a vidéki területeken, így az angol „Breakfast Room Green” minden bizonnyal siker lesz azon háztulajdonosok körében, akik természetes, mégis vidám zöld árnyalatot keresnek otthonaik megfiatalításához.

Mikor célszerű felújítani a fából készült ablakok kereteit?

A fa naturális, élő és egészen egyedi karaktert kölcsönözhet az otthonunknak. Annak érdekében, hogy hosszabb távon szép maradjon és a feladatát is kellőképp ellássa, ápolásra van szüksége. A megfelelő időpont megtalálása nem egyszerű feladat a már kopott, szürkés árnyalatú, az időjárás körülményeinek kitett, fából készült ablakkereteink helyreállítására.

A munkákat leginkább kora tavasztól késő őszig célszerű elvégezni, amikor a külső hőmérséklet 8 foknál már magasabb, de 20-nál még alacsonyabb. Hidegben nem éri meg dolgozni, hiszen minél hidegebb van, annál hosszabb ideig szárad a festék. Mindemellett a közvetlen, erős napsütés szintén nem segíti a száradási folyamatot, ugyanis az azonnali száradás a lakkréteg berepedezését idézheti elő. A legoptimálisabb a napközbeni 15–20 fok, illetve az, amikor éjszaka sem csökken 10 fok alá a hőmérséklet.

Vegyük számításba, hogy a nappali felmelegedés sajnos egyre erősödik, az éjszakák pedig fagyosak lesznek, így a felújítási munkálatokat ennek megfelelően kell elkezdeni, és a szükséges alapanyagokat, szerszámokat beszerezni.

Kövessük tehát a jövő trendjeit, és olyan nyílászárót vásároljunk, amely minden igényt kielégít.

(Forrás)