Új ablak: mire figyeljen nyílászáró vásárlása előtt?

DÁTUM

Szóval azt már tudja, hogy új ablakokat szeretne az otthonába, de hogyan tovább? Íme, egy rövid lista, aminek a mentén már jobban fog tudni tájékozódni a hatalmas ablak- és ajtókínálatban.

Mik az elsődleges szempontok az új ablak kiválasztásánál?

Sokan, akik forgalmas út mellett laknak, netán olyan környéken, ahol sok a por, a szmog, műanyag nyílászárókat választanak, mondván, hogy ezek gyorsan és könnyen tisztíthatók. Ezzel szemben a faablakok tisztítása és karbantartása sem bonyolultabb, mint a műanyagoké, csak egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel. Remek ápolókészletek vannak már a piacon, amikkel nem nyűg a faablak karbantartása sem.

Milyen adatokat figyeljen az ablak címkéjén?

Figyelje például az ablakok hőátbocsátási tényezőjét. Minél kisebb, annál jobban hőszigetel egy ablak. Ha azt látja, hogy egy ablak hőátbocsátási tényezője mindössze 1,0 W/m2K, akkor lesz egy kitűnően szigetelő ablaka. Ellenben, ha ez az érték 2,8 W/m2K, akkor az új nyílászáró szinte akadály nélkül engedi távozni a hőt az otthonából.

Milyen szerepet játszanak a vasalatok egy ablak minőségében?

A vasalatokon sok múlik, például télen a fűtésszámla végösszege. A vasalatoktól függ ugyanis, hogy egy ablak jól vagy kevésbé jól záródik. Egy rossz vasalat, és a huzat könnyen átpréselheti magát az így keletkezett kis réseken.

Ráadásul a vasalatok nemcsak a hideget és a huzatot, de a betörőket is az otthonon kívül tartják. Ezért aztán érdemes megnövelt beépítési mélységű (pl.: 62-74 mm), erős kamrafalú, stabil acélmerevítésű, biztonsági vasalatelemekkel ellátott szerkezetet választani.

Milyen a jó garancia?

Ne csak a 100% pénz-visszafizetési garancia feliratot keresse egy-egy ablakon, hanem az egyes alkatrészek jótállását is. Ezen kívül nem érdemes a gyanúsan olcsó ajánlatot elfogadni, hiszen ablakot, nyílászárót nem egy-két évre vesz az ember, hosszú távon visszahozza az árát egy komoly, minőségi, és éppen ezért drágább ajánlat.

Hogyan történik a beépítés?

Érdemes olyan gyártótól vásárolni, aki ennek terhét is leveszi a válláról. Még egy tipp: az árajánlatot figyelmesen olvassa át. Nézze meg, hogy a végösszegben benne van-e a szállítás, a beszerelés díja is.

Ezeket a cikkeket is ajánljuk figyelmébe:

Hogyan válasszunk ablakot? >>>>

Mik egy jó minőségű nyílászáró ismérvei? >>>>

Ablakválasztó kisokos >>>

3 extra tipp ablakvásárlás előtt >>>

Alumínium-, fa- vagy műanyag ablak? >>>>