Ezekkel buktathatja le az energiapazarló ablakokat

DÁTUM

Egy ablakválasztásnál sok mindenre oda kell figyelni, érdemes alaposan körbejárni a témát, mielőtt döntünk. Az alábbi 3 buktató megismerése is segíthet, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb ablakot!

 AZ ELSŐ ÉS A MÁSODIK BUKTATÓ: az ablakszerkezet és az üveg vastagsága

Minél vékonyabb egy ablakszerkezet és az üveg, annál kevésbé szigetel jól. A legtöbben ennyit tudnak az ablakkeretek hőszigetelő képességéről. Azonban a szemmérték helyett nézzük inkább a számokat:

– az 58-60-68 mm-es vastag ablakprofilok már a múlté. Ezek 5 éve már nem építhetők be a mai épületekbe, mert nem tehető be az ablakszárnyba a 3 rétegű üveg, csak a kétrétegű, 24 mm-es üveg fér el benne. Ezzel viszont nem érhető el, csak egy minimális Uw érték (1,3 W/m2K).

– a 78-80-88 mm-es vastagságú ablakprofilok már középkategóriásnak számítanak. Persze itt is fontos a 3 rétegű üveg használata. A szárnynak 36-42 mm-es vastagságú üveg fogadására alkalmasnak kell lennie. Az így elérhető Uw érték: 0,9 W/m2K.

– a 90-92-106 mm-es ablakvastagságok pedig prémiumkategóriás termékek hőszigetelés szempontjából. Itt is fontos a 3 rétegű üveg használat, 48-52-60 mm-es üveg fogadása a szárnyban. Így elérhető akár a 0,8 W/m2K Uw érték.

Extra tipp:

Javasoljuk, hogy minél mélyebben legyen beépítve a nyílászáró a falazati kávába.

A beépítési mélység az ablakprofil szélességét jelenti, vagyis hogy a kiválasztott ablak milyen tokvastagsággal rendelkezik. A beépítési mélység általában 70 mm-től indul és akár 90 mm is lehet. A tokvastagság az egyik legfontosabb dolog a megfelelő nyílászáró kiválasztásánál, ugyanis egy rossz választással sokat veszíthetünk. A helytelen beépítési mélység hatására hőhidak keletkeznek, ami aztán párásodáshoz, majd a penészhez vezet.

A HARMADIK BUKTATÓ: a szakszerű beépítés

A nyílászárók beszerelését érdemes szakemberre bízni. Ezt persze meg kell fizetnünk, de a költségeink már rövid időn belül megtérülnek. Elég, ha a keret és fal közötti szigetelés rosszul van felfogatva, és a jól hőszigetelt ablakunk fabatkát sem ér, hiszen mellette beszökik a hideg.

Ha ezt a 3 buktatót elkerüli, akkor már nagy csalódás garantáltan nem fogja érni az ablakválasztás során. Sok sikert hozzá! 

Ezeket a cikkeket is ajánljuk figyelmébe:

Hogyan válasszunk ablakot? >>>>

Mik egy jó minőségű nyílászáró ismérvei? >>>>

Ablakválasztó kisokos >>>

3 extra tipp ablakvásárlás előtt >>>

Alumínium-, fa- vagy műanyag ablak? >>>>