Fontos trendek, irányok a faablakok világában

DÁTUM

A környezettudatos tervezésben a fa- és fa-alu szerkezetű ablakok helye elvitathatatlan. A hosszú távú sikerhez azonban fontos, hogy ismerjük és tudatosan használjuk azokat a technológiai megoldásokat, amelyek a fából készült ablakok gyártása, felületkezelése és beépítése terén ma jellemzik az iparágat.

Mit mutat a piac, van-e új szereplő, alternatív anyag ezen a területen?

Új szereplőnek számít, egyelőre kis volumenben, a modifikált faanyagok alkalmazása a faablak külső felületében, amellyel megmarad a fa természetessége és szépsége az épület külső jellegében is. Ez a megoldás felveszi a versenyt az alukerettel, és utólag is kezelhető.

Új szereplővé válhat a szendvicsfrízek alkalmazása, melyek alacsonyabb hőszigetelési tényezővel rendelkeznek, mint a normál faanyag.

Az időjárási viszonyok okán extra figyelmet igényel a felület-előkészítés és a megfelelő rendszerek használata. Csak a vastag lazúr nem fogja elérni a kívánt eredményt, de mi van a felszín alatt?

Egy régi mondás szerint a felületkezelés adja el a faablakot. Átvételkor egy vevő az idő 90%-át tölti a felületkezelés szemrevételezésével, és csak a maradék 10%-ban ellenőrzi a műszaki tartalmat. Magyarországon a legmagasabb bútorasztalos minőségnek kell megfelelni.

A felületkezelő anyagok minősége és a megfelelő feldolgozási paraméterek megadása a felületkezelőanyag-gyártók feladata. Viszont a fa alapanyag kiválasztása, a faanyag megmunkálása, a gyártási körülmények, a felület előkészítése és a szóróberendezés már nem az ő hatáskörük. Erről a gyártónak kell gondoskodni. Ha mind a két partner a legjobb tudása szerint teljesít, akkor az ügyfél számára tetszetős és tartós nyílászárók készülhetnek.

Hogyan fog kinézni egy ablakgyártó vállalkozás 2030-ban?

A termék ökológiai lábnyoma évről évre fontosabb tényező lesz a vásárlók szemében. A klíma változik, a felgyülemlő műanyag hulladék mellett az FSC-jelzéssel rendelkező faanyag előtérbe kerül, vagy akár egyetlen megoldássá válik az ablakgyártás részére.

Senki nem hisz már a műanyag ablak újrahasznosításában, és a PVC-ablak imázsa és a benne rejlő korlátozott dizájnlehetőségek már nem elégítik ki az egyre növekvő igényeket az exkluzív és minőségi termékek iránt.

Látható, hogy a környező országokban az alu-fa szerkezetek egyre fontosabbá válnak. Ezen felül forradalmi evolúció a fa-faablak, ahol a külső aluborítást egy faborítással helyettesítik, ezt az ablakgyártó házon belül gyártja, felületkezeli. Ehhez még célzottabb és modernebb felszerelés kell, alapos műszaki tudással karöltve.

A szoftverek terén is nagymértékű fejlődés várható. A 3D-s megjelenítés az ablakok területén is fontos lesz az építészek, vásárlók, kivitelezők számára, ráadásul a későbbiekben lehetőség lesz az épületben beszerelt ablakokon elvégzett bármilyen műszaki változtatást nyomon követni a fájlokban. Ezt a koncepciót BIM-nek hívják (Building Integrated Moduls), néhány EU-s országban hamarosan kötelezővé teszik a középületekre.

(Forrás)